Ich bin wie du

ich_bin_wie_du_webVoor Ich bin wie du vond Haider Al Timimi inspiratie bij Fairuz, een van de beroemdste zangeressen van het Midden-Oosten. Denk Nancy Sinatra, maar dan in het Arabisch. De uit Libanon afkomstige diva is al een halve eeuw dagelijks op de radio te horen, van Marokko tot Irak. Ze werd het symbool voor het verlangen naar vrede in het Midden-Oosten.

In Ich bin wie du confronteert Haider autobiografische fragmenten met iconische figuren uit de Westerse wereld en de Arabische cultuur. Hij gaat de strijd aan met zijn verleden en verliest zich langzaam in zijn obsessie voor Fairuz. Een voorstelling over de zoektocht naar de vrijheid om te kunnen zijn wie je wil zijn en de complicaties die daarbij optreden wanneer je uit een ander deel van de wereld komt.

Gij en ik
Wij zijn hetzelfde
Versta me niet verkeerd
Gij zijt  veel mooier
Maar op een manier
denk ik dat gij
diep van binnen
eigenlijk mij zijt

Geselecteerd voor Circuit X van het Theaterfestival 2013.PERS

“Je moet blijven kijken. Haider Al Timimi laat zijn publiek meemaken hoe het is om te worden wie je wilt zijn als je achtergrond uit twee culturen bestaat. Ich bin wie du, maar ook weer net niet. Wat een rijkdom aan associaties dat geeft, maar ook hoe dat je splijt. Hoe je niet alles kunt meenemen en hoe de keuzes je soms overvallen. Hoe je moet breken met wie je was, en wie bij je was, om te worden wie je bent. Een verlangen naar vrede.”
 

De Theaterkrant ****

“Haider Al Timimi laat zijn vele talenten zien tijdens zijn slimme, ontroerende solo Ich bin wie du. Hij vertelt, zingt, danst, speelt en verleidt als volleerde clown, variété gemengd met stand-up. (…) Een knap staaltje Euro-Arab.”

De Volkskrant ****

“Dit volkssprookje symboliseert treffend de scheefgetrokken verhoudingen in de wereld van vandaag en onderlijnt hoezeer assimilatie van de westerse waarden, Kameel alleen maar dieper in de woestijn doet verdwalen. Een ding is zeker, dit stuk blijft aan je plakken en doet je met andere ogen kijken naar onze  maatschappij.”
Kif Kif
“In Ich bin wie du heeft de scheppende kracht van de verbeelding het primaat. Ze maakt en breekt het verhaal waar het de ontwikkeling van nieuwe betekenissen in de weg staat. Doorheen dit eruptieve proces ontstaat een complex en gelaagd geheel van een spanningsrijke schoonheid, geschraagd door metaforen en associaties die voortdurend naar elkaar verwijzen. Daarnaast heeft het optreden van Haider Al Timimi een toets van soberheid en integriteit. Kwaliteiten die Ich bin wie du boven het peil van de gemiddelde theaterproductie uittillen.
Etcetera


FOTO’S

This slideshow requires JavaScript.


CREDITS

Van en met Haider Al Timimi & Geert Vandyck Dramaturgie Bart Capelle Muziekontwerp Eduardo Vega & Dimitri Joly Lichtontwerp Reynaldo Ramperssad Kostuums Marij De Brabandere & Lien Van Wemmel Decor Hiro Verbist & Sarah Geirnaert Vertaling Jan Forrez Productieleiding Brigitte Mys & Brecht Van Wijnendaele Productie Union Suspecte / Kloppend Hert In samenwerking met C-Mine Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap Spreiding Vincent Company