Utopera

UTOPERA.qxpEen Belgisch-Iraakse architect wordt uitgenodigd om uit het puin van Bagdad een operagebouw te doen verrijzen. Zijn grote inspiratiebron is Zaha Hadid: de Iraakse architecte die wereldwijd grootse en futuristische bouwwerken realiseerde, wars van traditie en met de blik vooruit. Beladen met al zijn culturele bagage vertrekt hij. Hij wordt vergezeld door een operazangeres die Puccini door de straten van Irak zal doen klinken. Nog voor de opera kan worden ingehuldigd, stort het gebouw echter in. De stenen nemen hen mee in de destructie, maar hun geesten laten zich niet stoppen.

Niet voor ze een aantal antwoorden hebben gevonden. Waarom wil een land in oorlog de hoogste toren ter wereld overtreffen? Kan je beter bouwen op een fundament van geschiedenis of op braakliggende grond? Waarom ruimt het Gravensteen in Gent geen plaats voor sociale woningen? En als Palmyra wordt vernield door fundamentalisten, zijn onze tranen dan voor de mensen of voor de monumenten?

UTOPERA wordt een poëtische voorstelling waarin muziek, zang, beweging en enscenering de hoofdrol spelen. Haider Al Timimi en Dipika Singh geven stem aan stenen, die normaal gezien zwijgen.“Tussen ironie en oprechte geraaktheid stelt Al Timimi niet alleen hoge vragen over kunst, traditie en terrorisme. Utopera ademt ook een hele wereldgeschiedenis uit. Een bijzonder staaltje van geraakte schoonheid.”

De Standaard ****

“Met zijn geestige verbeelding en sappige speelstijl rijgt hij [Haider Al Timimi] uiteenlopende verhalen, culturen en invloeden aan elkaar.”
Cutting edge ***

utopera-bart-grietens-43CREDITS

van Haider Al Timimi & Sarah Eisa met Haider Al Timimi, Dipika Singh dramaturgie Bart Capelle coaching Jos Verbist muziek Tim Gistelynck decor Maarten De Vrieze kostuums Marij de Brabandere lichtontwerp Reynaldo Ramperssad grafische vormgeving Mario Debaene productieleiding Frouke Van Gheluwe zakelijke leiding Brigitte Mys productie Kloppend Hert co-productie BRONKS, Vooruit, Theater Antigone in samenwerking met C-Mine met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Stad GentVIDEOSPEELDATA

2 feb 2017              BRONKS                      Brussel (try-out, schoolvoorstelling)
3 feb 2017              BRONKS                      Brussel (première)
4 feb 2017              BRONKS                      Brussel
14 feb 2017            C-Mine                        Genk
23 feb 2017            30CC                             Leuven (schoolvoorstelling)
23 feb 2017            30CC                             Leuven (avondvoorstelling)
14 apr 2017            Festival Tweetakt     Utrecht
20 apr 2017           ARSENAAL/LAZARUS ism CC Mechelen
19 sep 2017           30CC                              Leuven
10 okt 2017            CC De Factorij               Zaventem
23 jan 2017            Theater Antigone          Kortrijk
25 jan 2017            Theater Antigone          Kortrijk
26 jan 2017            Theater Antigone          Kortrijk
6 maa 2017            De Studio                       Antwerpen
7 maa 2017            De Studio                       Antwerpen
13 maa 2017          De Studio                       Antwerpen