Voorbije producties

   

De Barbaren

Pre affiche beeld De Barbaren
don 04 maa 2021
Antigone - PREMIERE Kortrijk

Alles wat buiten een sportstadion nog nauwelijks veroorloofd lijkt, tiert welig op en naast het voetbalveld. Onverholen racisme, machisme en homofobie, miljardentransfers en globale corruptie worden nog steeds onder de mat geveegd onder het motto: “Voetbal verenigt mensen.” In een stad als Glasgow stijgt het huishoudelijk geweld tegen vrouwen met 30% wanneer de Celtics en de Rangers tegen elkaar spelen. Om de zoveel maanden krijgt een Afrikaanse speler een bananenschil naar zijn hoofd geslingerd. Na elk WK blijft de organiserende stad achter met een financiële put die vaak haar armste bewoners treft. De Brits-Nigeriaanse profvoetballer Justinus Soni Fashanu pleegt na zijn outing als homo zelfmoord omdat hij de spreekkoren van het publiek tijdens de wedstrijden niet meer aan kan.

Maar de bal blijft rollen.

In De Barbaren zie je enkele geblesseerde voetballers: oa. een Ghanees, een Irakees, een Turk en een vrouw. Ze moeten een ploeg vormen. Om te winnen. Maar tegen wie? Zolang de gemeenschappelijke tegenstrever uitblijft, zijn zij elkaars vijand en is het ieder voor zich. Ze vechten tegen vooroordelen, smeken naar de gunst van het publiek en van de yuppies met de portefeuilles.

De Barbaren wordt een voorstelling die door herkenbare momentopnamen tussen humor en tragedie pijnlijk onze lekke intermenselijke banden blootlegt.

Na Studio Shehrazade kiest Haider Al Timimi er opnieuw voor om alle facetten van een taboe (deze keer: machismo in de voetbalwereld) op een theatrale manier een plek te geven op scène en daardoor een maatschappelijke discussie open te breken. Als nieuwe artistieke leider van Antigone vanaf juli 2020 werkt Haider zijn voorganger Jos Verbist en kiest hij opnieuw voor een diverse ploeg bekenden en onbekenden.

Concept en regie

Haider Al Timimi

Spel

Jos Verbist, Linda Lugtenborg, Giovanni Baudonck, Atta Nasser, Arber Aliaj en Berthe Kilozo

Productie

Kloppend Hert

Coproductie

Antigone, C-Takt