Voorbije producties

   

Move(on)

TG STAN MOVEON 40x29cm
"Een belangwekkend stuk omwille van zijn ambitie om op het podium dingen zichtbaar en bespreekbaar te maken." – Pieter 'T Jonck, Pzazz

"Heftig engagement en pure dansschoonheid" - Kester Freriks, Theaterkrant

Negen acteurs en dansers met heel uiteenlopende achtergronden vonden elkaar in de taal en het werk van de Britse toneelauteur Dennis Kelly. Ze verweven zijn 'Orphans' (uit 2009) op subtiele manier met gedichten en literatuur uit het Midden-Oosten*, maar ook met dans. Hun personages staan voor een kantelmoment, hun trajecten kruisen elkaar doorheen haperende communicatie en choreografieën. Ze zoeken naar een gemeenschappelijke taal in een afbrokkelende, koude wereld. En misschien vinden ze hoop, weerbaarheid en solidariteit in het samen zijn, samen bewegen, samen ageren.
Als gevolg van de hybride wereld waarin we leven, zeggen ze ondanks alles: tussen ons werkt het alvast, let's move (on).

"You think, - and I am not criticizing -, but you think that things work out fair, but they don't, they really don't. This isn't the fair world you think it is, Danny, and I'm not saying what you believe is wrong because I love you for that, but now is not the time for that, because this is now."

Rond de werktafel zitten:

de jonge actrice Btissame Bourrich
de Russische actrice Evgenia Brendes
de Franse toneelspeelster Olga Mouak
de Palestijnse acteur en schrijver Atta Nasser
Haider Al Timimi
, artistiek leider van het gezelschap Kloppend Hert
de Marokkaanse danser en choreograaf Youness Khoukhou
de Braziliaanse danser en acteur Gustavo Vieira
de tg STAN-leden Jolente De Keersmaeker en Frank Vercruyssen

Ze vonden een gemeenschappelijke herkenning in het universum van Dennis Kelly, wiens werk als een dof gegrom het gevoel van onbehagen in de huidige maatschappij uitdrukt, met haperende communicatie, eenzame dromen en plotse uitbarstingen van geweld tegenover de ander die men niet kent. Deze levendige en vaak chaotische dialogen, zowel tragisch als banaal, drukken de existentiële en morele onzekerheid van onze medeburgers uit.

Opdat de spelers zich zo vrij mogelijk kunnen uitdrukken, bevat Move (on) choreografieën waarin de lichamen zich verbinden met de teksten. Ze speuren naar de overeenstemming tussen de innerlijke leefwerelden en hun uiterlijke uitdrukking, het wrijvingspunt tussen het individu en de groep.

* Citaten van o.a. Mourid Barghouti (Palestina), Omar Khayyam (Iran), Abdellatif Laâbi (Marokko) en Mohammad Al-Maghut (Syrië).


Deze productie wordt gerealiseerd door STAN en Kloppend Hert in samenwerking met het Nomadisch Kunstencentrum Moussem, Vooruit en Toneelhuis. Met medewerking van de journaliste, schrijfster en documentairemaakster Laurence D’Hondt.

Nederlands, Engels, Frans, Noord-Afrikaans Arabisch, Midden-Oosters Arabisch, Portugees en Russisch gesproken. Met boventitels in het Nederlands, Engels en/of Frans.

Lees het interview van Jolente De Keersmaeker en Atta Nasser in Bruzz.

Van en met

Btissame Bourrich, Evgenia Brendes, Jolente De Keersmaeker, Olga Mouak, Atta Nasser, Haider Al Timimi, Youness Khoukhou, Frank Vercruyssen & Gustavo Vieira.

Kostuums

Sietske Van Aerde

Lichtontwerp

Stef Stessel

Productie

tg STAN

Coproductie

Kloppend Hert, Moussem, Toneelhuis & Vooruit

Met medewerking van

Laurence D'Hondt

over STAN

Toneelspelersgezelschap STAN, acroniem voor Stop Thinking About Names, is het theatercollectief rond Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen die elkaar eind jaren tachtig ontmoeten aan het Conservatorium van Antwerpen. STAN stelt de toneelspeler centraal en gelooft sterk in het principe van de soevereine acteur: hij is zowel speler als maker. Er wordt niet gerepeteerd in de conventionele betekenis van het woord; het grootste deel van het repetitieproces vindt plaats rond de tafel. Zodra de keuze voor een stuk is gemaakt wordt de tekst bewerkt en hertaald om zo tot een eigen nieuwe speeltekst te komen. Pas de laatste dagen voor de première gaan de spelers de vloer op, maar de voorstelling komt pas echt tot stand als de toeschouwers in de zaal zitten. STAN koestert een rotsvast geloof in de 'levende' kracht van theater: de voorstelling is geen reproductie van een aangeleerd iets, maar wordt elke avond opnieuw gecreëerd, samen met het publiek. Een STAN-voorstelling is daarom geen voltooid product, maar eerder een uitnodiging tot dialoog.

STAN staat voor teksttheater en kan zich beroepen op een uitgebreid en verscheiden repertoire. Hoog op de repertoirelijst staat het oeuvre van de klassieke toneelauteurs zoals Tsjechov, Gorki, Schnitzler, Ibsen, Bernhard of Pinter. Teksten uit de toneelgeschiedenis ontstoffen en naar het hier en nu trekken door een herlezing, door ze in een hedendaagse context te plaatsen. Naast de grote klassiekers kiest STAN ook vaak voor het werk van hedendaagse auteurs zoals recent nog Yasmina Reza, Jon Fosse en Marius von Mayenburg en worden er schrijfopdrachten gegeven. Maar de keuze kan ook vallen op collages van teksten, waarbij er vertrokken wordt van zowel toneelteksten als kortverhalen, sketches, filmscripts, filosofische traktaten en romans. STAN wil vertrekken van de overtuiging dat toneel geen elitaire kunst is, maar eerder een kritische reflectie over hoe ieder van ons in het leven staat, over onze overtuigingen, onze bekommernissen, onze verontwaardiging. Wereldrepertoire biedt als geen ander inzicht in de condition humaine en reikt sleutels aan om de complexiteit van deze wereld te vatten. STAN zoekt daarbij vaak de paradox van de komedie op: door humor en lichtheid wordt de tragedie vaak tastbaarder en intenser.

www.stan.be

over Moussem

Moussem Nomadisch Kunstencentrum bevraagt de heersende artistieke canon en reflecteert over de gevolgen van de globalisering veroorzaakt door nieuwe en oude migratiestromen. In haar internationale werking focust Moussem op artiesten met een link naar of een openheid voor de Arabische wereld. Moussem richt zich op een divers stedelijk publiek en kiest er bewust voor om haar activiteiten te integreren binnen reguliere kunsthuizen in Vlaanderen, Brussel en Europa. Moussem profileert zich als een internationaal kruispunt in het Vlaamse kunstenveld. Dit uit zich in de vele artistieke samenwerkingsverbanden.

www.moussem.be

Voorbij

woe 05 feb
Vooruit (première) Gent
don 06 feb
Vooruit Gent
vri 07 feb
Vooruit Gent
zat 08 feb
Vooruit Gent
woe 12 feb
CC Het Gasthuis Aarschot
don 13 feb
Kaaitheater Brussel
vri 14 feb
Kaaitheater Brussel
zat 15 feb
Kaaitheater Brussel
din 18 feb
Cultuurcentrum Brugge
don 20 feb
ARSENAAL/LAZARUS Mechelen
vri 21 feb
ARSENAAL/LAZARUS Mechelen
zat 22 feb
C-Mine Genk
din 03 maa
Toneelschuur Haarlem Haarlem
zat 07 maa
De Warande Turnhout
din 10 maa
Bronks Brussel
woe 11 maa
Schouwburg Kortrijk
don 12 maa
AFGELAST Toneelhuis Antwerpen
vri 13 maa
AFGELAST Toneelhuis Antwerpen
woe 18 maa
AFGELAST Theater aan het spui Den Haag (NL)
vri 08 mei
UITGESTELD Monty Antwerpen
zat 09 mei
UITGESTELD Monty Antwerpen
zat 06 jun
UITGESTELD Bourlaschouwburg Antwerpen
zat 05 sep
REVANCHE FESTIVAL - Monty Antwerpen
woe 09 dec
UITGESTELD Monty Antwerpen
don 10 dec
UITGESTELD Monty Antwerpen
maa 17 mei
UITGESTELD Nationaal Theater Den Haag (NL)