Voorbije producties

   

Orphans

Orphans tg stan kloppend hert 4 c kurt van der elst
'Maybe there's no good and evil. Just mistakes and not mistakes.'

In 2020 creëerden STAN en Kloppend Hert 'Move (On)': negen spelers met heel uiteenlopende achtergronden vonden elkaar onder meer in de taal en het werk van de Britse toneelauteur Dennis Kelly. Tijdens het creatieproces lazen de makers vrijwel het volledige oeuvre van Kelly. Zijn grimmige 'Orphans' uit 2009, een verkenning van geweld in de Londense buitenwijken, vormde de kern van Move (On) dat deze tekst combineerde met poëzie en literatuur uit het Midden-Oosten en ook met dans. Het is deze kern die nu wordt uitgepuurd door 'Orphans' opnieuw te ontbinden en op zichzelf te spelen.

'Orphans' vertelt een kleine geschiedenis tussen drie mensen: Helen en haar man Danny vieren thuis het nieuws dat Helen zwanger is van hun tweede kind, maar hun etentje wordt onderbroken door Helens broer Liam, die arriveert onder het bloed en beweert dat hij een gewonde jongen op straat heeft gevonden. Hoe meer Danny en Helen hem op de rooster leggen, hoe meer blijkt dat Liam toch niet zo onschuldig is als hij zich voor doet.

In chaotische en levensechte dialogen die de haperende en hortende communicatie tussen mensen haast natuurgetrouw weergeven, ontrafelt Kelly minutieus een moreel dilemma waarbij de grens tussen goed en kwaad flinterdun is en de ondoordachtzaamheid van een ieders gedrag een metafoor vormt voor een groter gesprek over racisme, discriminatie en maatschappelijke ontwrichting. Zo wordt 'Orphans' een verontrustende reflectie over het vermogen in ons allemaal om kwaad te doen.

Een recensie door Pieter T'Jonck.

Beeld: Kurt Van der Elst

Tekst

Dennis Kelly

Van en met

Jolente De Keersmaeker, Frank Vercruyssen, Haider Al Timimi, Gustavo Vieira, Atta Nasser en Evgenia Brendes

Lichtontwerp

Stef Stessel

Kostuums

Sietske Van Aerde

Productie

tg STAN

Coproductie

Kloppend Hert, Moussem, Toneelhuis, Vooruit

Voorbij

vri 28 mei
Toneelhuis - UITGESTELD Antwerpen
vri 27 aug
Theater Antigone Kortrijk
din 14 sep
CDN Orléans (FR)
woe 15 sep
CDN Orléans (FR)
don 16 sep
CDN Orléans (FR)
woe 27 okt
Toneelhuis Antwerpen
don 28 okt
Toneelhuis Antwerpen
woe 01 jun
Corrosia Almere (NL)
don 02 jun
Kikker Utrecht (NL)